середу, 5 квітня 2023 р.

Нашого цвіту по всьому світу

Україна – це мальовнича європейська держава з багатою історичною і культурною спадщиною, відома на весь світ неповторною природою, родючими землями, архітектурними пам’ятками та волелюбністю українського народу. В Україні чимало видатних особистостей, важливих винаходів, історичних місць та старовинних артефактів, якими країна відома на увесь світ.

Україна відігравала значну роль у великій кількості історичних подій. Неподалік станції метро «Голланд Парк» у Лондоні можна побачити пам’ятник київському князю Володимиру Великому. Це витвір канадського скульптора українського походження Лео Мола. Монумент встановлений місцевою громадою українців із нагоди 1000-річчя Хрещення Русі. Поблизу розташовані Український клуб та посольство України.

«Ми знаємо, хто такі козаки. Вони були відважними і швидкими»,- кажуть австрійці про встановлений у Відні пам’ятник козакам. Саме волелюбні українські захисники у далекому 1683 році звільнили столицю Австрії від військ Османської імперії. Пам’ятник стоїть саме там, де відважні українці перейшли гору та зненацька застали турецьку армію. Троє козаків із шаблями та свічками – це робота київського майстра Володимира Чепелика. Із 1992 року Київ та Відень – міста-побратими, тож їх об’єднує не лише історичне минуле, але й майбутнє.

У самому центрі Вашингтона з’явився пам’ятник, присвячений мільйонам жителів України, загиблим під час Голодомору 1932-1933 років. Зворушливий для серця кожного українця меморіал у вигляді пшеничного лану відкрили в листопаді 2015 року.

Наша ненька відома дивовижною політичною історією.

У 2011 році у шведському місті Крістіанстад відкрили пам’ятник та меморіальну дошку гетьману Пилипу Орлику – автору першої Конституції України. Саме там на запрошення Короля Швеції Карла ХІІ проживав із родиною гетьман. Сьогодні в шведських архівах зберігаються реліквії, пов’язані з його діяльністю: булава та єдина відома оригінальна копія Конституції Орлика.

Наша Батьківщина відома всьому світу завдяки багатій творчості письменників та поетів, котрі стали прикладом для світових наслідувачів.

У Хай-парку Торонто гордо височіє монумент Лесі Українці. Бронзова постать нашої співвітчизниці з’явилася тут у 1975 році. Пам’ятник встановлено на постаменті з чорного граніту та обнесено металевою огорожею, біля якої табличка зі стислою біографією поетеси. Автор монумента – американський скульптор українського походження Михайло Черешньовський. Біля пам’ятника Лесі Українці традиційно проводить масові заходи українська громада Торонто.

Талановитий поет і письменник, громадський діяч і вчений Іван Франко є автором близько 4000 літературних та наукових творів. Не дивно, що на його честь встановлено численні пам’ятники в різних куточках світу, де письменник жив і працював. Один із них відкрили в хорватському місті Ліпік, де у 1908 році лікувався Іван Франко.

Тараса Шевченка знають і за океаном. Скульптуру українського поета висотою 7 метрів відкрито у Вашингтоні. Вшанувати пам’ять митця можна на площі Дюпон-серкл. Бронзова постать Шевченка – творіння скульптора Лео Моле та архітектора Радослава Жука.

Україна відома завдяки розробкам вчених.

 Пам’ятники українському вченому в галузі ракетобудування і космонавтики, конструктору перших штучних супутників Землі Сергію Корольову – розкидані по всьому світу. Один із них прикрашає місто Байконур в Казахстані. Саме так називався космодром, із якого на сконструйованій Корольовим ракеті полетів у космос перший космонавт. Хоч насправді космодром розташований за 350 кілометрів від містечка. 

Україна подарувала світу найталановитіших митців.

Серед них – Соломія Крушельницька. Бронзовий бюст знаменитої оперної співачки  встановлений в італійському місті Торре дель Лато. Автор пам’ятника – український скульптор Руслан Іваницький. За життя голосиста українка була найвідомішою співачкою світу. Саме в Торре дель Лато Крушельницька з тріумфом виконала головну партію в опері «Мадам Баттерфляй».

Українська земля – колиска борців за волю, край працелюбних геніїв батьківщина талановитих учених і сміливих новаторів. Українців знають і шанують у всьому світі – наші співвітчизники залишили розкішну історико-культурну спадщину в різних куточках земної кулі.


 

1 коментар:

  1. Які чудові люди , і як гарно написано про них. Дякуємо, переселенці із Харкова та області.

    ВідповістиВидалити