середу, 26 квітня 2023 р.

Гроші. Чи все ви про них знаєте?

Гроші відіграють важливу роль у житті та розвитку суспільства й відносяться до найдавніших явищ, створених людьми.

Сучасна економіка нерозривно з ними пов’язана. Тому вивченню історії та особливостей такого поняття, як гроші, приділяють багато уваги. 

Гроші – спеціальний товар, який служить для вираження цінності інших товарів та послуг, є носієм купівельної спроможності та приймається у якості оплати. 

Вони виникли через необхідність оцінки вартості  товарів при здійсненні обміну. До їх винаходу люди обмінювались товарами і платили за працю теж товарами, що не завжди було зручно. З розвитком економічних відносин гроші пройшли великий шлях.

Встановити точну дату виникнення неможливо. Найстаріша письмова згадка датується приблизно 2500 років до нашої ери.

Різні народи встановлювали власне мірило вартості товарів. Це могла бути худоба, морські мушлі, прянощі, соляні бруски, вироби з металу, каменю, хутра. З часом такі примітивні гроші вийшли з ужитку, виникла потреба в універсальному і довговічному засобі. Про монети вперше згадано в 7 столітті до нашої ери. Це були металеві пластини (сплав золота та срібла) неправильної форми з витісненим малюнком. Монети з заліза почали виготовляти в Китаї приблизно в 600 році до нашої ери. А паперові гроші з’явилися теж у Китаї (приблизно 910 року).

На теренах України від 4 до 6 століття нашої ери широкого вжитку набули грецькі монети. У 7 – 10 століттях функціонували візантійські й арабські металеві знаки. В останній чверті 10 століття Володимир Святославович започаткував карбування найдавніших українських монет – златників і срібляників. Наступного століття з’явилася гривня – злитки срібла або так звані монетні гривні. 

Українська національна валюта з’явилася тільки у ХХ столітті. Це були карбованці, запроваджені Центральною Радою. У грудні 1917 року першу партію 100-карбованцевих купюр із серійним номером 185 віддрукували у типографії Василя Кульженка. Оформлював банкноти Георгій Нарбут. Він прикрасив їх зображенням тризуба й оздобленнями в стилі українського бароко 17-18 століть. Подібний орнамент часто траплявся на жіночих фартухах, через що у народі той грошовий знак назвали «горлинками». Неякісний друк і неналежний захист банкнот призвели до розповсюдження фальшивок. Невдовзі випуск купюр припинився.

Гривня як грошова одиниця України була запроваджена 1 березня 1918 року. Було надруковано знаки у 2, 10, 100, 500 і 1000, пізніше  - 2000 гривень. Цікаво, що в обіг вони надійшли вже в часи Української Держави. Усі паперові платіжні засоби того періоду виготовляли в державній друкарні Берліна. 

Кредитні білети на 2, 10, 100 і 500 гривень, а пізніше – 1000 та 2000 були в обігу за уряду Павла Скоропадського . 

Гривню в незалежній Україні офіційно запроваджено у вересні 1996 року. Саме тоді вийшли банкноти номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень і розмінні монети вартістю 1, 2, 10, 25 і 50 копійок. Банкноти мали кілька ступенів захисту.

Зазначимо, що в Києві є «Музей грошей Національного банку України». Завітавши до нього, ви дізнаєтесь які функції виконує Національний банк України, зануритися у світ фінансів та грошового обігу, побачити повну колекцію нумізматичної продукції, випущеної Національним банком України. Експозиції музею розповідають про грошовий обіг на українських землях із давніх часів до сьогодення.

Будьте уважні! Не плутайте «гривню» та «гривну». Залежно від значення ці слова мають різні словозміни.

Якщо перший термін називає нашу грошову одиницю, то другий – металеву прикрасу: обруч, який носили на шиї.

Тож, гроші служать справжнім двигуном для розвитку людського суспільства, всіх галузей економіки будь якої країни. Розпоряджатися ними треба розумно. Розуміння сутності та природи їх функцій допомагає правильно використовувати доступні ресурси для досягнення мети.

А працівники бібліотеки-філії №5 пропонують всім бажаючим ознайомитися із спеціальною літературою по фінансах, а також прочитати відомий твір Карпенка-Карого «Сто тисяч».


 

Немає коментарів:

Дописати коментар