четвер, 7 липня 2022 р.

«Дотик» до оточуючого

   Продовжуємо цикл замальовок і нарисів Оксани Кравченко «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Це назва виставкової  експозиції членів Полтавської обласної організації Національної спілки фотохудожників України у літературно-меморіальному музею Івана Котляревського. Вона готувалася протягом 6 місяців. Саме слово «дотик» - складне поняття. Про це розповіла ведуча презентації Євгенія Стороха, провідний науковий співробітник музею. «Він може бути різним: фізичний, ментальний, емоційний, символічний, алегоричний! Звуки природи - шум вітру і дощу, лісу… Все, що нас оточує, торкається по-своєму нашої свідомості, спектру почуттів. І змінює нас». - Підсумувала  пані Євгенія.

У експозиції показано 45 світлин як кольорових, так і чорно-білих. 18 авторів показують роботи, як члени НСФУ, так і претенденти у спілку. Показані фотокартини не лише полтавців, а й представників інших міст. Наприклад, Олександр Шумейко (Познань); Арсеній Глинський( Харків); Роман Кучер ( Кременчук); Юрій Зелінський (Лубни); Едуард Странадко, голова Національної спілки фотохудожників України, заслужений працівник культури України, доцент кафедри кінотелемистецтва факультету кіно і телебачення у КНУКіМ ( Київський національний університет культури і мистецтв), та  Наталка Скарлатті ( Київ). На відвідувачів справила гарне враження цікава та колоритна експозиція, на якій представлені картини добре відомих відвідувачам імен, а також нові талановиті майстри. Виставка, розповідають автори фотокартин, об’єднала фотографів різних поколінь та художніх напрямів, де кожен митець зображує природу і людину по-своєму. Багато молодих авторів, вони абсолютно різні. З несхожим світосприйняттям. Втім, спільне - талант! В кожного свій рідкісний. І це приємно.

Ця фотовиставка показала полтавцям рівень осмислення, авторське бачення наших фотомитців. ««Дотик» - емоції та почуття,червоною стрічкою проходить любов до родини,природи, Батьківщини. Виставка насичена і різноманітна». - Сказав Сергій Назаркін, голова ПОО НСФУ. Тут з одного боку філософське, а з іншого - глибоко чутливе зображення жінки у творах Юрія Зелінського,  Іллі Назаркіна та  Наталії Скарлатті. Найбільше, традиційно, показано пейзажів різних пір року. Поему хмарам створила своїми світлинами  полтавка Олена Біляк. У творі «Туман на Леваді» Сергія Назаркіна ми бачимо приклад, як нашому земляку вдалося перетворити звичайний знімок на щось екстраординарне, наповнене  загадками, що є свідченням високої майстерності і таланту краянина.

Герман Юрченко, народний артист України, наголосив, що твори на вернісажі  передають якісь факти і зупиняють мить для вічності. Володимир Тарасов, друг музею,  приєднався до Германа Юрійовича і дав високу оцінку фото на виставці. Кожний твір  експозиції  передає спектр відчуттів: будь-то радість чи легкий сум. Своїм баченням фотохудожники діляться з глядачем. А сучасний світ автори виставки  сприймають неоднозначно. Іноді ми бачимо, як автори показують безмежні степові простори нашої землі, створюють монументальний образ рідного краю. Є фотокартини, де передають активний рух. Таким чином митці демонструють своє ставлення до змін у світі. Творчість полтавських фотохудожників уже сьогодні органічно вписується у розвиток сучасного українського фотомистецтва в наш складний суворий час.

Гарно і відповідально створив цю експозицію Микола Ярошенко, науковий співробітник літературно-меморіального музею І.П. Котляревського.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


Немає коментарів:

Дописати коментар