понеділок, 25 липня 2022 р.

Герої Тамари Пилипенко

Продовжуємо публікацію матеріалів про земляків із циклу «Моя Полтава — мої роки і спогади».

Яких тільки вернісажів не було у виставковій залі літературно-меморіального музею В. Г. Короленка. А виставка авторських  ляльок здивувала всіх, навіть тих відвідувачів, які не розуміють мистецтво.

Адже авторські  ляльки Тамари Пилипенко, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України ( 2018 р.),  не залишили нікого байдужим. Браво, майстрині! Я познайомилася із нею у старому приміщенні Полтавської обласної бібліотеки для дітей ім. О. Гончара на її першій виставці ляльок, де були показані національні костюми всіх регіонів України. Написала про неї першу в Полтаві статтю. Відтоді слідкую за творчістю краянки.

Тамара Віталіївна, красива і талановита жінка, родом з м. Рівне. Закінчила Миргородський керамічний технікум та Полтавський, тоді іще державний педагогічний інститут ім. В.Г. Короленка. 25 років пропрацювала вчителем образотворчого мистецтва та трудового навчання, була керівником гуртка декоративно-ужиткового мистецтва «Дивограй» Полтавської ЗОШ І-Ш ступенів № 26. Нині — на заслуженому відпочинку, але активно займається творчістю, веде виставкову діяльність. Її роботи експонуються на обласних святах на Полтавщині, а ще — на виставках-конкурсах в столиці: «Кращий твір року» із 2015 по 2022 рр. Повірте, що це великий стаж виставкової діяльності та участі у конкурсі.

На вернісажі представлено 20 унікальних робіт. У центрі експозиції — сам письменник-демократ, якого Пилипенко зобразила молодим, взявши за основу портрет часів заслання в Якутію. Короленко сидить на табуретці біля столу і пише. А навколо розташовані герої його творів. Складається у глядача враження, що вони спілкуються між собою, немов завітали до нього на гостини. Такий ефект присутності досягає далеко не кожна майстриня ляльки, а пані Тамарі це вдалося зробити. Тут можна побачити 3-х бродячих сліпих із повісті «Сліпий музикант» і маму з сином, конюха Йохима Петруся; а ще слугу Якуба із «Епізодів із життя шукача»; також лісника Романа та Оксану й Опанаса Швидкого із «Ліс шумить», а також онука і дідуся із «Останнього променя». При роботі над ними наша землячка використала полімерну глину, папір, клей, рогіз, листя кукурудзяного початку, тканину (мішковину, льон, конопляне полотно, що свого часу робила свекруха Ольга Опанасівна) та дріт. Їй допомагав у роботі чоловік Григорій Андрійович, який виконав підставки, створив меблі, інструменти, а бандуру зробила сама.  Щоб краще сучасникам було зрозуміти той час, то на стінах представлені чорно-білі документальні фото Х1Х ст., є колаж , створений із природних матеріалів, про побут тієї епохи. Все це продумане і переосмислене автором виставки створює неповторний аромат Х1Х ст., у якому жив і творив Володимир Короленко.

Над виготовленням всіх цих персонажів вона працювала протягом 1 місяця та двох тижнів, із ініціативи Євгена Пілюгіна, голови Полтавського обласного осередку НСМНМУ, заслуженого майстра народної творчості України. Це дуже рекордний термін, про що говорили колеги-педагоги, спілчани та родичі, котрі завітали на вернісаж.. 

Захід вела старший науковий співробітник музею Світлана Ємець, яка створила невимушену атмосферу свята, де були музичні вітання на адресу автора виставки від: студентів кафедри музики психолого-педагогічного факультету ПНПУ ім. В. Г. Короленка, учнів Полтавської дитячої музичної школи № 1 ім. Майбороди, що є найстарішою в області. Та найбільше вразили присутніх виступи сина та свахи винуватиці свята, що було вперше у музеї. Роман, професійний музикант і педагог, виконав улюблений романс Тамари Пилипенко  «Мені тебе ніколи не зрозуміти», акомпануючи собі на гітарі.

Виставка — позитивна, сонячна, багато емоційна, тут нові знахідки постійно зустрічаються. Поєднані фактура тканини і лози. «Це новий погляд на творчість Короленка в арт-об`єктах. Нині ми переосмислюємо його художні твори». — Зазначила Наталка Свиридюк, заслужена майстриня народної творчості України, у вітальному слові.

Всі присутні на виставці бажають пані Тамарі, щоб подання її творчого доробку на конкурс на здобуття щорічної літературно-мистецької премії ім. В .Г. Короленка завершилося для неї у 2022 р. врученням премії у цьому музеї.

Оксана Кравченко, член НСЖУ і МСПУ


 

1 коментар:

  1. ДОБРЕ ЗГАДУВАТИ МИРНІ ВИСТАВКИ І АВТОРІВ. ДЯКУЄМО АВТОРУ СТАТТІ І БІБЛІОТИЕКАРЯМ ЗА ПАМ'ЯТЬ ПРО ТАЛАНОВИТИХ ПОЛТАВЦІВ.

    ВідповістиВидалити