пʼятницю, 1 липня 2022 р.

Слово про Сергія Шаматріна

Продовжуємо цикл  нарисів, замальовок полтавки Оксани Кравченко «Моя Полтава - мої роки і спогади».

Цими днями минає півроку, як із нами немає художника Сергія Шаматріна, родом із Миргородщини, члена НСХУ. 

Він був веселим чоловіком, життєлюбом, який тонко відчував українську природу. Він нагадував мені у творчості великого морського  птаха альбатроса. Ці птахи літають далі і довше, ніж будь-яка інша птиця. Завдяки супутниковому стеженню з’ясувалося, що деякі альбатроси облітають навколо Землі менше ніж за два місяці і можуть парити шість днів без єдиного помаху крил. Таким він був в живописі. Дуже любив подорожі. Пан Сергій був активним учасником пленерів на Україні та нашої обласної організації художників багато літ. 

Мріяв вступити до спілки і вступив в 2017 р.

Його картини-пейзажі легкі і радісні, у них багато повітря. На картинах Шаматріна  - світ і природа буття в їх первозданному вигляді . Його бачення світу вражає певною первинністю, відвертістю, прагненням художника не приховувати нічого. Ця зворушлива відкритість доводить індивідуальність мислення Шаматріна. Працював у різних жанрах живопису. У своїй  творчості звертався і до авангарду. Писав красиві фігуративні твори. Чудово показував на картинах улюблених артистів  кіно, классно і реалістично передавав характери героїв  стрічок, особливо йому вдавалися комедійні персонажі добре відомих нам фільмів, знятих у 60-70-х роках. 

Цей талановитий сучасний митець абсолютно позбавлений заздрощів, ненависті. Умів дружити, цінував колег по цеху. 1 грудня 2021 рооку його прийняла рідна ромоданівська земля.  

Кравченко Оксана, член НСЖУ, МСПУ


 

1 коментар:

  1. С. Шаматрін був оптимістом. Спасибі, що пам`ятаєте про нього. Дякуємо за публікацію О. Кравченко та всім бібліотекарям філії № 5.

    ВідповістиВидалити