пʼятницю, 13 січня 2023 р.

Перша персональна виставка графіки Олександра Очкала в бібліотеці № 5

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава  —мої роки і спогади».

Спеціально для переселенців полтавський художник Олександр Очкал влаштував ретроспективну виставку своїх робіт 10 січня 2023 року в бібліотеці-філії № 5.  Тут показана графіка, створена з 1998 року  по 2022 рік. 

Олександр Очкал народився в Полтаві, тут закінчив художню школу. Після строкової служби  закінчив річні курси підготовки керівників художньої самодіяльності при Полтавському обласному управлінні культури і працював художником в кінотеатрах, займався розписом стель, дизайном інтер’єрів.  Я познайомилася  з його творчістю в Виставковій залі  творчого товариства «Художник» на вернісажі, де були показані  творчі  роботи Алли Тимошенко та його,  тоді членів цього громадського об`єднання. Їх картини виділила серед інших, бо були цікавими та вражали новизною. Сьогодні в Полтавському краї лише один художник О. Очкал  працює крапочками. Це дуже складна техніка, вимагає уважності, дисциплінованості і неабиякого таланту. Під час строкової служби він почав малювати крапочками, тоді ж робив солдатам та офіцерам тату, на замовлення. До кожної картини, що показав у бібліотеці, є ескізи. Це , здебільшого,  міські пейзажі Криму ( Алушта, Ялта, Балаклава), що сподобалися присутнім.

Перша персональна виставка Очкала  проходила в 2000 р. в Полтавській обласній бібліотеці ім. І. П. Котляревського. У якому б просторі Олександр не представляв свої роботи, – скрізь вони оживлюють його, додають сонячності й повітряності, немов переносячи глядача просто неба – у відкритий обшир без меж, наповнений природними барвами й порухами, що по-особливому вловлюється гострим оком і тонким душевним чуттям. Нам так імпонують натюрморти й пейзажі майстра. Завдяки авторському відчуттю кольору й світлоповітряного середовища Олександру майстерно вдається передати як настроєвість звичного, ніби знайомого, давно баченого краєвиду, так і «екзотичність» місць, де він побував на пленерах на Україні та за кордоном. 

Про його дивовижну графіку на заході  сказала Тетяна Сівкова, член ТТ «Художник», котра знає його вже понад 30 років, побувала на багатьох його вернісажах у обласному центрі. Вона зупинилася на романтичних  міських пейзажах  міст Польщі. Відвідувачі виставки годину не відпускали митця, настільки їх зацікавили твори, й сам автор.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар