четвер, 12 січня 2023 р.

Хто ж тебе так нарік, нам цікаво знати. Павленки

Житловий масив Павленки – це територія у північно-західній частині, майже в центрі нашого міста. А колись це була околиця Полтави. Чудові краєвиди цієї місцини за часів Гетьманщини привертали увагу козацьких старшин Полтавського полку. У другій половині ХVІІ століття у цих краях за бойові заслуги козацькі старшини полку брати Павленки одержали землі. І заснували тут хутір. 

Через деякий час навколо їхньої садиби почали з’являтися поселення інших козацьких родин. Вони жили великими багатодітними сім’ями, мали орну землю, власні садки, сінокоси і млини, тримали худобу. Тут протікала невелика річка Тарапунька, яка напувала людей і худобу, була багата рибою і навіть приводила в рух водяні млини. На березі річки знаходився заїжджий поштовий двір Балкового. Він мав велике значення для сполучення із західними містами України. Від двору Балкового вирушали поштові кінні екіпажі, брички та карети з подорожніми, які їхали  в сторону Зінькова, Гадяча, Ромен. Саме тут проходив  чумацький шлях.  Хутір Павленки розростався. А коли звели церкву Покрови Пресвятої Богородиці (зараз на цьому місці школа №9) став уже селом. Змінювалися власники земель, а тому з’являлися нові  підприємства. Наприкінці ХІХ століття купчиха М. Полякова відкрила  чавунно-ливарну майстерню, пізніше на її основі був створений завод «Метал», який потім перетворився в турбомеханічний завод. 

У 1889 році на Павленках придбав будинок з садом та ставком видатний художник Григорій Мясоєдов, який брав активну участь у культурно-громадському житті міста. У будинку художника збиралися видатні діячі науки, культури та мистецтва. Зараз у будинку, який збудував син Іван (також талановитий художник), знаходиться всесвітньовідома гравіметрична обсерваторія. 

Багатьом полтавцям відомий такий приспів:

Як ішов я на Павленки,

Чоботи рипіли,

А як йшов я із Павленок,

Ребра торохтіли.

Коли приходили хлопці з іншої околиці міста до павленківських дівчат, то місцеві парубки вимагали від них відкупну. Якщо ті відмовлялись, то добре їх лупцювали.

З початку 1960 року передмістя Павленки інтенсивно розбудовується. Тут створюються  корпуси турбомеханічного заводу, поряд Будинок культури, зводяться швейна фабрика «Ворскла», школи № 5 і 9, житлові будинки. Павленки відомі в Полтаві і тим, що на території району розташована важлива наукова установа – Полтавська державна дослідна сільськогосподарська станція ім. М. Вавілова Інституту свинарства і агропромислового виробництва національної академії аграрних наук, створена в 1884 році.

На Павленках ще багато визначних історичних місць і пам’яток, багато цікавого ще можна розповісти про цей мальовничий куточок Полтави. І напевно кожному полтавцю цікаво буде знати більше подробиць і про життя видатних людей, які там мешкали. Тому пропонуємо завітати до бібліотеки-філії № 5, де вам запропонують багато краєзнавчої літератури, яка вас зацікавить.






Немає коментарів:

Дописати коментар