середу, 25 січня 2023 р.

На гостинах у полтавського імпресіоніста

Продовжуємо публікацію репортажів та замальовок  читачки і волонтера Оксани Кравченко «Моя Полтава – мої роки і спогади» (241 допис).

Нещодавно 15 переселенців та я побували на гостинах у полтавського художника-імпресіоніста Олександра Очкала, члена творчого товариства «Художник», учасника всеукраїнських та міських виставок.

Цікаво, що перша виставка французької Академії живопису і скульптури відбулася 23 квітня 1667 року за рішенням французького короля Людовика XIV. У 1725 році вона була перенесена з Версалю до Лувру, з 1748 року представлені на ній роботи почало відбирати спеціальне журі. З 1791 року Паризький салон став відкритим для всіх художників, а не лише академіків, що перетворило його на одну з найважливіших мистецьких подій Європи, одна лише участь в якій відкривала митцям шлях до суспільного визнання і фінансового благополуччя. Але тут процвітав консерватизм. Коли у 1863 році було відхилено 2783 з близько 5 тисяч робіт, поданих для участі в Паризькому салоні, скандал дійшов до імператора Наполеона III. 22 квітня він особисто прибув на засідання журі, подивився кілька відхилених робіт і, розцінивши їх не гіршими за схвалені й «бажаючи дати можливість громадськості прийти до власного висновку про правомірність скарг», розпорядився про організацію їх спеціального показу в рамках окремо організованої виставки.  «Салон відхилених», як охрестила його преса, відкрився 15 травня 1863 року. Не пройшли повз імпресіонізм і українські художники, що жваво сприйняли його відкриття, як залучення до європейських тенденцій, до оновлення і збагачення художньої мови. До таких митців належать Іван Труш та Архип Куїнджі.

Ми подивилися як живуть на Україні імпресіоністи сьогодні. В його домі, так само як у ньому самому, впадало у вічі цікаве поєднання європейської культури та української, а в його будинку - сучасного інтер’єру та традиційного українського побуту.  Ми сиділи на сучасних диванах і кріслах, на стінах були його твори. А на поличках у зоні кухні побачили глиняні  українські тарілки та інші предмети побуту. 

Олександр Очкал  приділяв майже весь свій час мандрам та мистецтву, про що свідчить географія його творінь. Розпочалося знайомство із його творчістю із графічної картини  під назвою «Новий світ», де переселенці побачили голубів. Цікавою для них виявилася і  серія стилізованих пам’ятників Полтави. Пан Олександр малює простим олівцем та кольоровими, гелевою ручкою, використовує темперу і туш. Улюбленими жанрами є пейзаж міський та морський і портрет. Ми побачили міські пейзажі Кракова, Вроцлава,  Ялти, Полтави, Алушти,  Лейпцигу. Нині його дружина та син живуть за кордоном. А він залишився на Україні.  На відміну від інших митців краю, котрі не демонструють роботи не завершені, Олександр показав нам картину «Три грації», котра знаходиться зараз у роботі. Він створив свій стиль і манеру виконання, не схожі на роботи жодного сучасного йому митця України , що є рідкісним явищем у мистецтві.

Дякуємо, пане Олександре, за теплий прийом, щирість розповіді.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Спасибі за публікацію про члена ТТ "Художник".

    ВідповістиВидалити
  2. Гарний митець і людина. Добре, що згадали про нього на блозі "БІБЛІОМОЗАЇКА".

    ВідповістиВидалити