четвер, 26 січня 2023 р.

Палітра століть

«Слово ікона походить від грецького (ейкон) – ікона, зображення, подоба»-  розповідала на зустрічі з читачами бібліотеки - філії № 5 науковий співробітник етнографічного відділу Полтавського краєзнавчого музею Ірина Власенко в рамках музейно-педагогічної програми «Етнографічні студії з Полтавським краєзнавчим». 

В фонді Полтавського краєзнавчого музею є колекція ікон, яка частково, а саме 230 ікон написаних на дереві, була викрадена та вивезена в 1943 році німецько-фашистськими  загарбниками.

Українська ікона – унікальне явище світової культури. Давньоруська держава, прийнявши християнство, успадкувала високі художні досягнення візантійського мистецтва, але українська ікона викристалізувала власний , особливий стиль. В українській іконі менше смутку,  більше світлої радості. У ній дійсно втілена душа народу, його віра, національне єднання і духовна спільність. З давніх віків до нас дійшло ім’я Алімпія. «Печерський патерик» прославляє його як великого іконописця, що перевершив майстерністю своїх грецьких вчителів. А ім’я Христини Дохват символізує сьогодні сучасне сакральне мистецтво.


Немає коментарів:

Дописати коментар