понеділок, 9 січня 2023 р.

«Різдвяне коло»

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера Оксани Кравченко у циклі «Моря Полтава – мої роки і спогади». Сьогодні піде мова про унікальний фестиваль-конкурс «Різдвяне коло».

Ми всі живемо у жорстких реаліях сьогодення, яке мало цікавиться нашими творчими планами. Тому так важливо, що є люди в Полтаві, котрі переймаються долею молодих талантів України. «Різдвяне коло» – лише один із багатьох прикладів  багаторічної системної й цілеспрямованої роботи з популяризації української , зокрема полтавської культури  нашою видатною сучасницею Тамарою Парулавою.

Відкритий двотуровий фестиваль-конкурс «Різдвяне коло» вже вдруге пройшов в 2022 році. Один конкурс відбувся на початку цього року, а другий – наприкінці грудня. Мета цього мистецького форуму: удосконалення композиторської, інструментальноЇ та вокальної майстерності, сприяння розвитку театрального мистецтва, розвиток талантів на основі кращих зразків української та світової культури. Тут немає вікових обмежень для учасників. 

Організатори форуму: «Молодіжний музичний театр «ПарМіКо» та Полтавський обласний осередок Національної спілки композиторів України, за підтримки Департаменту культури , молоді і спорту Полтавського міськвиконкому створили  пречудову атмосферу , що слугувала задля  ознайомлення з музичним, театральним та образотворчим мистецтвом України та задля зміцнення зв’язків між народами світу. Очолила професійне журі Тамара Парулава, композитор, голова Полтавського обласного осередку НСКУ, викладач Полтавського фахового коледжу мистецтв  ім. М. Лисенка, художній керівник громадського об`єднання «Молодіжний музичний театр» ПарМіКо». Цей фестиваль-конкурс важливий тим, що дає перш за все художнє, професійне зростання  молоді, сприяє обміну досвідом, взаємодії вокалістів, інструменталістів  із різних міст України. А для глядачів – це прекрасне шоу! Адже цього року форум проходив не в музеї Панаса Мирного, як в минулі роки,  де глядачів  було катма, а в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка.

У інструментальному жанрі у номінації «Фортепіано» 1 місце виборола Юлія Молодожон із Кременчука, у номінації « Струнно-смичкові інструменти»  1 місце дісталося полтавському  ансамблю скрипалів «Виолинки» , а Гран-Прі –  скрипалю Богдану Демиденку із Харкова;  у номінації «Народні інструменти» полтавцю Микиті Гладкому за виконання  на балалайці української народної пісні «Їхав козак на війноньку», а ще 1 місце дісталося  бандуристкам двом сестричкам Ользі та Юлії Рижовим  із дуету «Сестри полтавчанки», та бандуристу Дмитру Передерію. Серед гітаристів перемогли Олександр Харитонов та Михайло Шарун. У номінації «Народний спів» 1 місце дісталося аматорському колективу художньої самодіяльності «Барвінок», де змішана вікова категорія. У номінації «Електронна музика» переміг  полтавець Андрій Мазаратій ( електрогітара). У номінації «Композиторська творчість» 1 місце дісталося Ользі Граєвер із Німеччини, також  полтавці Марії Харченко. У номінації «Вокал академічний» на 1 місці, випередивши всіх, опинилася полтавка Ірина Должкова, а в естрадному  -  полтавка Милослава Лебідь зайняла 2 місце.. У у номінації «Джаз інструментал» 1 місце дісталося  кремен чужанину Вячеславу Шишкову. У номінації «Театральне мистецтво» Гран-Прі  виборов зразковий театральний колектив «Шарм», який  на суд журі виніс казку «Дикий» за мотивами казки «Гидке каченя» Ганса Андерсена. Цікаво, що об’єднавшись із зразковим театральним колективом «Мaska» вихованці показали казку «Янгол прилетів або Чарівна квітка» Френсіс Елізи Бернет,вони знову перемогли. У номінації  «Аматорське мистецтво» - Олена Кульчій, а «Образотворче мистецтво» у живописі перемогли  дві полтавки Милослава Лебідь та Іванна Поліщук, у графіці – Тетяна Палько.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар