вівторок, 11 квітня 2023 р.

Про Великдень у різних країнах

Продовжуємо публікацію матеріалів волонтера та активного дописувача нашого блогу Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади». Знову поговоримо про Великдень.

Великдень – велике свято для всіх Християн. І традиції його святкування складалися сторіччями. 

Але кожен народ схильний святкувати його по-своєму. У рамках проєкту «Етнографічні зустрічі із Полтавським краєзнавчим музеєм» переселенці та полтавці знову побували на театралізованому дійстві із Катериною Штепою та Олексієм Орлом у бібліотеці № 5. 11 квітня присутні на заході ознайомилися із традиціями святкування Великодня.

В Іспанії популярний Великодній хід, коли хлопчики несуть прості пальмові гілки, а дівчатка – пальмові гілки спеціально прикрашені солодощами. Священик повинен благословити цих дітей. Найвідоміший Великодній хід відбувається в Севільї. Перед церквою в Пальма-де-Майорка у Великоднє воскресіння розігруються Страсті Христові. Найстрашніше дійство відбувається у Вергесі (Жирона): там популярний танець скелетів, чоловіки міста переодягаються в страхітливі костюми і лякають перехожих. Весь тиждень до Великодня в Іспанії проходить Семана Санта, це як у нас Страсний тиждень. У цей час багато закладів закриті. Вулицями проходять процесії, учасники яких одягаються в незвичайний одяг.В Італії традиційно печуть “Пасхальний торт”, солоний пиріг зі звареними яйцями і шпинатом, або “Великодній голуб” . Цей пиріг схожий на церковний купол. У Румунії традиційним пасхальним блюдом є смажене великоднє ягня. Паску традиційно готують додаючи: волоські горіхи, родзинки, мак, какао-порошок. За формою румунська паска нагадує цеглину. Ще одне цікаве блюдо, притаманне Румунії «Babele» – великодня баба, спеціально приготовлена в печі солодка страва з макаронів, локшини, які заливалися в спеціальні формочки. У деяких районах є обов’язковим пасхальним блюдом, в інших не готується взагалі.  А головним символом великодня в Австралії є не пасхальний кролик, як у багатьох країнах світу, а білбі. Це рідкісна тубільна тварина цього континенту, у формі якої австралійці полюбляють робити святкові гостинці, зокрема шоколадні яйця. У Англії у цей день прийнято вдягати новий одяг, що символізує кінець сезону поганої погоди і настання весни. У Сполучених Штатах немає переваги якоїсь однієї релігійної традиції святкування Великодня. Цей день відзначають у колі сім’ї як це прийнято у кожної конфесії. Пасха, яка щовесни припадає на різні неділі, відображає християнську віру у Воскресіння Ісуса Христа. Для християн Пасха – день молитви і сімейних зборів. Серед багатьох американців збереглася традиція фарбувати великодні яйця і давати дітям у подарунок цукерки. На наступний день, у Великодній понеділок, президент Сполучених Штатів разом із дітьми бере участь у щорічному «катанні великодніх яєць» на галявині Білого дому. У Мексиці святкування Пасхи триває аж 14 днів. Там від душі святкують і Страсний, і Великодній тижні. Незважаючи на те, що Страсний тиждень передбачає серйозний настрій, у Мексиці в цей час майже карнавальні веселощі – з феєрверками, гуляннями і вуличними танцями.

Дякуємо Катерині Штепі та Олексію Орлу за активну та красиву участь у багатомісячному спільному проєкті волонтерів, бібліотеки № 5 та Полтавського обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського. Велика вдячність всім співробітникам бібліотеки № 5  за теплі прийоми переселенців і допомогу в ідеальній організації заходів протягом багатьох місяців. Це була остання наша зустріч у рамках проєкту «Етнографічні зустрічі із Полтавським краєзнавчим музеєм» у 2023 році. Запрошую всіх охочих на новий проєкт під назвою «Зустрічі біля джерела Марусі Чурай», який почне працювати на природі з 1 травня 2023 року.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. Такі радісні зустрічі назавжди будуть з нами. Ми дізналися багато цікавого про Великдень і на заході і зі статті. Дякуємо. Переселенці з Краматорська та Лисичанська.

    ВідповістиВидалити