пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

«Солодкі» сторінки історії

Ми всі в житті ласуни, любимо поїсти щось смачненьке, як правило, солодке. Цукерки, тістечка, морозиво дуже смакує кожному. Але ми не завжди задумуємося, що є натуральні солодощі. Це – мед, один із найдавніших і найкорисніших продуктів, який відомий людству.

Коли почалася історія бджільництва - невідомо. Ученими було знайдено бурштин, який налічує 15 мільйонів років. 

Колись у ньому навіки застигла бджола. У Стародавньому Єгипті на стінах храмів і палаців зображували бджіл, вулики та посуд із медом та воском. Перші письмові відомості про бджіл і використання меду та воску датуються ХІІ-ХІV століттями до нашої ери.

Україна теж здавна славилася пасічництвом. Монастирі, козацькі старшини, простий люд тримали бджіл. Із багатьох держав численні каравани везли у Київську Русь найрізноманітніші товари, а також золото, срібло, дорогоцінні прикраси і обмінювали їх на продукти бджільництва. За часів Візантії мед і віск були справжньою валютою.

Спочатку існувало просто мисливство за дикими бджолами. Пізніше виникло бортне бджільництво: пасічник видовбував у дереві штучне дупло (борть) і чекав поки це дупло не заселять бджоли. І аж у 1814 році славетний український пасічник Петро Прокопович винайшов перший у світі рамковий вулик. Тепер пасічник міг підняти дашок вулика і подивитись, як живе невтомна бджолина родина. Це тільки здається, що всі бджоли одинакові. Проте під час роботи їх можна розрізнити. Бджола-матка стежить за порядком і народжує потомство. Трутні відповідають за продовження роду, а робочі бджоли працюють і прибиральницями, і поварами, і няньками, і розвідниками, і воїнами. А чому бджола дзижчить? У стані хвилювання вона робить до 500 змахів крильцями за хвилину. Така швидка вібрація крилець у повітрі й створює дзижчання. Ми всі знаємо який болючий укус бджоли та кусає вона не від злості – комаха так захищається. Правда, цей захист вартує їй життя. Ці комахи справжні трудівниці: одна бджілка відвідує за день до чотирьох тисяч квіток. За своє життя робоча бджола виробляє близько 0,8 грам меду. Одна бджолина сім’я  може налічувати до тисячі комах, але, в основному, вона складається з 40-50 тисяч робочих бджіл, кількох сотень трутнів і однієї королеви. Тільки 10-15 тисяч комах вилітають на збір нектару, решта працюють у вулику. Влітку бджоли живуть десь 5-6 тижнів. Тож, протягом літа, склад бджіл у вулику оновлюється. Матка (королева) в середньому відкладає близько дві тисячі яєць за день. Вже через 21 день ці яйця стають робочими бджолами. Найбільш досвідчені стають розвідницями, вони шукають нові джерела нектару, а коли знаходять, танцюють, щоб повідомити про свої знахідки інших. Бджоли п’ють солодкий нектар із квітів, переміщаючись між рослинами і переносять пилок. Запилювачі життєво важливі для нашої планети, адже без них у нас не було б овочів та фруктів.

Бджола – єдина комаха, що виробляє їжу, яку людина може вживати без додаткової обробки.

Продукція бджільництва унікальна за кількістю макро- і міккроелементів, вітамінів та ферментів. Усім відомий мед має 300 складових речовин. Споконвіку він використовувався як харчова висококалорійна добавка. Існує такий напрям, як апітерапія – лікування продуктами бджільництва, про який ви можете дізнатися зі спеціальної літератури бібліотеки-філії №5.

А робота бджоляра є однією з найдавніших на території нашої країни, вона надзвичайно копітка. З хистом пасічника треба народитися і прожити з ним усе життя, бо природа не терпить байдужості і приносить вона свої дари лише людям чуйним, терплячим та з добрим серцем. Коли ми говоримо про пасічника, то наша уява зараз же малює такого собі дідуся у солом’яному капелюсі, з сивими вусами і доброю посмішкою. І напевне кожен із нас мріє хоч раз у житті побувати на пасіці, десь у тихенькому садочку чи на квітучому гречаному полі.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар