вівторок, 15 жовтня 2024 р.

Історія, відображена в костюмі

За кілька останніх десятиліть українці почали виявляти неабияку цікавість до національних традицій, народного мистецтва, етнографічного одягу. Народний одяг – одна із важливих галузей матеріально-духовної, художньої культури народу. Історія народного вбрання приховує багато таємниць… «Українки минулого – як часто ми уявляємо їх у модних шатах», - зазначила  користувачам бібліотеки-філії № 5 науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею Катерина Штепа і приємно вразила аудиторію національним авторським костюмом. 

Прості ткачі й кравці, вишивальниці й ювеліри, володіючи тонким смаком і великим художнім обдаруванням, керуючись високими мистецькими традиціями нашого народу, створювали і пишний ансамбль панського одягу і скромний, але красивий одяг селян та міщан. Завдяки цьому одяг набув своєрідності та художньої цінності. Присутні, небайдужі до свого минулого, задавали питання, на які отримували вичерпні відповіді науковиці, що доповнювалися відеорядом. 

Український народний одяг, пройшовши понад тисячолітню еволюцію, сформувався в самобутнє етносоціальне явище, в якому переплелися художні традиції та естетичні уподобання народу.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар