пʼятницю, 1 травня 2020 р.

Присвята до Дня Європи


Історичне минуле в європейській літературі

Минуле вкрите непроглядним мороком часів, але про нього ми знаємо з багатьох джерел. Серйозні наукові дослідження, археологічні розкопки, старовинні рукописи та речі – це все формує наукове уявлення про минуле. Сухі наукові результати дають вченим чітку картину того, що колись відбувалося. Але таке минуле буде цікаве лише науковцям, які закохані у свою справу. Проте не можна недооцінювати роботу вчених. Їх напрацювання стають джерелом для роботи інших людей – письменників.

Кожен із нас має свою картину минулого, коли його уявляє. Середньовічні лицарі під час турнірів, королі та королеви на пишних балах, солдати в окопах під час воєн. Ми завдячуємо цим образам саме історичним романам. Письменники теж досліджують минуле, як і вчені. Хай у їх творах є неточності, на які гнівно вкаже поважний вчений, але читачам це зовсім не головне. Хіба неточності такі важливі, коли перед нами величний літературний образ минулого? Крім того, саме історичний роман породжує цікавість до науки. 

Вальтер Скотт написав перший у світі історичний роман «Айвенго». Цей роман ось уже майже двісті років — улюблена книга дітей і дорослих у всьому світі. Це захоплююча розповідь про пригоди благородного лицаря Айвенго та його коханої леді Ровени, яким допомагає легендарний розбійник Робін Гуд. Автор зображує Англію славетних часів правління короля Річарда Левове Серце з її лицарськими турнірами і неприступними замками, де діють відважні герої й прекрасні дами. Добро, справедливість, честь, гідність і любов неодмінно переможуть, а віроломство та підступність ворогів і зрадників буде покарано!


«Хозарський словник» — один із найнезвичайніших творів світової літератури нашого часу, який критики назвали комп’ютерною «Одіссеєю». Це дійсно словник, який вміщує три види джерел, що передають історію хозар кінця ІХ століття: християнський (Червона книга), ісламський (Зелена книга) і єврейський (Жовта книга). Читачі захоплено прийняли цей твір, а критики назвали його першим зразком нелінійної прози. У даному виданні представлений чоловічий примірник словника. 

«Ім’я рози» — захоплююча детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХІV століття. У середньовічному монастирі за загадкових обставин один за одним гинуть ченці. З'ясувати причину їхньої смерті доручено вченому-францисканцю Вільяму і його помічнику Адсо. Розпочавши розслідування, вони занурюються у лабіринт підступних інтриг, політичних махінацій, потаємних пороків та абсурдних забобонів, якими сповнене життя монахів, і, вирішуючи багато філософських питань, ідучи шляхом логічних розмірковувань, розкривають загадкові вбивства. 

«Собор Паризької богоматері» це блискучий історичний роман - класика французької і світової літератури. Автор майстерно зображує середньовічний Париж з його сірими, плутаними вуличками, з його жорстоким норовом. Твір наповнений емоціями, стражданнями й вірою, таємницями й символами. Ця книга про кохання трьох чоловіків до однієї жінки. Та кохання це різне: в когось чисте, в когось божевільне, в когось недовговічне. І, безперечно, головним персонажем роману є Собор Паризької Богоматері. Всі події пов'язані з цією непохитною спорудою, це жива істота, що вершить і долі головних героїв.

П’ятнадцятирічною дівчинкою донька імператриці Марії Терезії покинула Відень, щоб вийти заміж за майбутнього французького короля Людовіка XVI. Безтурботна, жіночна, примхлива Марія Антуанетта мислила своє життя як низку задоволень, навіть не підозрюючи, що через двадцять років після урочистого в’їзду в Париж вона буде змушена все своє — корону, дітей, життя — боронити від подій Французької революції, пройти шлях від трону до ґільйотини й померти, не втрачаючи відваги та величі перед світом.

Роман «Вогнем і мечем» польського письменника Генріка Сенкевича відтворює події середини ХVII століття, коли Річ Посполита вела запеклу боротьбу з охопленою народними повстаннями Україною. Герої роману потрапляють у самий вир кривавої бійки, і відтоді їхні долі вже нерозривно пов’язані з війною. Так, війна звела і розлучила двох закоханих — польського шляхтича Яна Скшетуського і молоду князівну Олену, і вони, щоб відстояти своє кохання, долають безліч перешкод. Серед багатьох персонажів роману привертає увагу постать Богдана Хмельницького, гетьмана козацького, який відіграв визначну роль в історії України. 

«На Західному фронті без змін» - перший успішний твір Ремарка. Це роман про війну і проти війни. Головний герой - Пауль Боймер - солдат Першої світової. Він називає своє покоління втікачами, бо вони тікають від самих себе, від життя, яке стало таким страшним, що замість того, щоб «любити життя і світ», їм довелося стріляти в них. Вони звикли до окопів і смертей, але не хочуть визнати таке життя нормальним, бо зберегли людяність і здатність дружити.


Немає коментарів:

Дописати коментар