понеділок, 18 травня 2020 р.

Творці слов’янської писемності

До Дня слов’янської писемності й культури працівники бібліотеки підготували усний журнал «Сторінка мовної історії. Кирило та Мефодій». Вашій увазі пропонуємо один із розділів.

На Михайлівській площі в Києві стоїть пам’ятник княгині Ользі, святому апостолу Андрію Первозваному та просвітителям Кирилу і Мефодію. Поставили монумент у вересні 1911 року. Він представляв собою скульптурну композицію, яка складалася з центрального пам’ятника великій княжні, постаментів просвітителів слов’янських народів — Кирилу та Мефодію, розташованих праворуч, й пам’ятника апостолу Андрію Первозванному, що знаходиться зліва від княгині. 

Над його створенням працювали: український Мікеланджело ХХ століття Іван Кавалерідзе (автор пам’ятника Тарасу Шевченку в Полтаві), Петро Сніткін і Валеріан Риков. Вся композиція була виконана з бетону — модного на той час матеріалу.

Пам’ятник проіснував недовго. У 1919 році статую княгині Ольги скинули з п’єдесталу, її розкололи навпіл й закопали під самим пам’ятником, а в березні 1923 року були демонтовані статуї апостола та просвітителів. У 1926 році на місці пам’ятника було розбито сквер.

Наприкінці травня 1994 року в День слов’янської писемності на Михайлівській площі в Києві були виставлені для публічного огляду зменшений макет та фотографії пам’ятника. Почалися відновлювальні роботи. Цього разу як основний матеріал був обраний білий мармур, а постамент зробили з рожевого граніту. Монументальний ансамбль було урочисто відкрито 25 травня 1996 року в День Києва.

Немає коментарів:

Дописати коментар