понеділок, 11 січня 2021 р.

Кімнатні квіти у житті людини

Січень багатий на свята. Є свята особливі – Новий рік, Святвечір, Різдво, Водохреща, а є менш значущі. Наприклад, День вдячності кімнатним рослинам, який припадає на початок місяця.

Кімнатні рослини – прикраса нашого життя. Зараз неможливо уявити, що існує дім без квітів, тому що  це – частинка природи, яка додає в помешкання затишок і красу. Але крім того, багато рослин є корисними і володіють унікальними цілющими властивостями, про які не завжди ми знаємо. Квіти нас лікують і є каталізаторами нашого душевного та фізичного стану.

Житло сучасної людини заповнене електротехнікою, облаштоване меблями, що мають покриття із синтетичних матеріалів, які негативно впливають на здоров’я. Природними очисниками повітря у приміщенні залишаються живі кімнатні квіти. Вище призначення рослин не тільки в тому, щоб радувати наше око кольором, а нас самих вишуканою зеленню, але ще і добросовісно очищати повітря навколо. Кімнатні рослини оздоровлюють і людей. Забруднення життєвого простору загрожує нашому здоров’ю. Кімнатні рослини, як і ми, намагаються вижити в умовах приміщення. Ті рослини, які давно живуть у будинку, пристосовуються до взаємодії залізобетонних стін, побутової техніки, електроніки і синтетичних матеріалів, вони не тільки виживають у цих умовах, але й допомагають нам, знешкоджуючи отруйні речовини.

Полімерні будівельні та оброблювальні матеріали наповнюють наші квартири хімічними сполуками. Від них нас позбавляють драцена, плющ звичайний, антуріум, дифенбахія, спатифіліум та аспарагус.

Пил вловлюють усі квіти, особливо пухнасті. Всі рослини наповнюють вологою повітря у приміщеннях.

Чемпіоном серед кімнатних рослин виявився хлорофітум-хохлатий. Він дуже гарно очищує повітря. Таку саму функцію виконує і фікус. Герань (у народі «калач») це – «домашній лікар». Невибагливу рослину сансев’єру по праву вважають генератором кисню. Ще в Стародавньому Єгипті та Китаї були відомі лікувальні властивості алое.

Але для того, щоб квіти постійно нас радували та допомагали нам, потрібно правильно за ними доглядати. Книги по квітникарству, а також періодичні видання, які є в бібліотеці-філіалі № 5, допоможуть в цьому. З них можна дізнатися, що узамбарська фіалка з давніх часів вважалася оберегом для закоханих, товстянка є найбільш популярною рослиною для залучення фінансового прибутку, а антуріум - чоловічий оберіг. Відомо, що окремі кімнатні рослини здатні притягувати до свого господаря удачу, багатство, приносять щастя в дім і навіть допомагають побудувати надійну сім’ю.

Отже, квіти – це наше багатство. Вони – супутники людини протягом усього її життя, супроводжують нас вдома, в парках, на лісовій галявині, у свято і в будень. Квіти – це чудовий символ спілкування людей. Під благотворним впливом краси квітів людина ширше й глибше сприймає і красу самої природи, стає більш чуйною і уважнішою до навколишнього світу.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар