пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Вогні соборності єднають Україну

День Соборності – свято України, яке відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році. Офіційно в Україні День Соборності відзначається з 1999 року. В цей день, щороку «живим» ланцюгом об’єднуються два береги Дніпра. «Живі ланцюги», як символи єднання української нації відбуваються також у багатьох містах України.

Топ-4 факти про Соборність України

1.Українська Народна Республіка першою серед нових держав Східної Європи проголосила незалежність – раніше, ніж три країни Балтії, Польща та Чехія.

2.Текст IV Універсалу містив чотири головні напрями: проголошення самостійності Української Народної Республіки; доручення Раді Народних Міністрів укласти мир з Центральними державами; оповіщення оборонної війни з більшовицькою Росією; декларування основ внутрішнього соціально-економічного будівництва й окреслення заходів для припинення війни з Центральними державами.

3.Акт Злуки став вершиною об’єднавчого руху, що тривав від середини ХІХ ст. на українських землях, що були в складі різних держав.

4.Українська незалежність була повалена більшовиками внаслідок «гібридної війни»: невизнання наявності своїх військ на території УНР, створення проросійських «республік» та підтримка антиукраїнських повстанських рухів.

З нагоди свята пропонуємо на розгляд  читачам книгу «Про що гомонить Соборний майдан».

Видання вміщує невелику частину публіцистичного доробку заслуженої журналістки України, кавалера ордена «За заслуги» ІІІ ступеня Ганни Дениско-Антипович, котра уже понад півстоліття працює на журналістській ниві.

«З першого погляду здається, що це книга про Полтавський майдан. Справді, на обкладинці фото з полтавських подій Революції гідності. Але ця оповідь — про події від весни 1917 року, коли в Полтаві вперше безборонно святкували ювілей Шевченка, а священики заговорили українською», — каже авторка про свою книгу. 

Якщо ви цікавитесь історією України ця книга саме для вас. Чекаємо після лакдауна!




 

Немає коментарів:

Дописати коментар