четвер, 28 січня 2021 р.

До бою під Крутами

В рамках сторіччя Української революції 1917 – 1921 р.р. в бібліотеці – філіалі № 5 відбулася зустріч з Олегом Пустовгаром -  представником Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області. Розмова зі студентами Полтавського  медичного університету йшла про знаменитий за своєю трагічністю та героїзмом бій під Крутами. Цей бій, а також значення, яке він мав у боротьбі за незалежність України, посідають одне з чільних місць у новітній історії Української держави.

Гостям бібліотеки була презентована збірка «Герої Крут і Полтавщина»,  яка була видана за сприяння Полтавської обласної ради й Полтавської облдержадміністрації за планом випуску соціально значущих видань у 2020 році. Упорядником збірника є Олег Пустовгар. До книги увійшли найрізноманітніші матеріали : історичні статті, короткі оповіді про 12 звитяжців – учасників бою. Йдеться про тих учасників бою та авторів спогадів, чиє життя було пов’язане із полтавським краєм.

Половина першого розділу книги присвячена медикам - учасникам бою , уродженцям нашого краю. 

«Сестра – жалібниця Армії УНР Олена Мельничук була серед тих, хто надавав першу медичну допомогу та рятував життя нашим воякам під Крутами».

«Герой Крут Юрій Вороний добровільно вступив до перев’язувального медичного загону військ Української Центральної Ради. Цей підрозділ брав участь у бою під Крутами».

Пан Олег розповів цікавий факт про картину   Олександра Климка «Бій під Крутами»(1936), що таємно зберігалася в архіві Львівської наукової бібліотеки ім. В. Стефаника і вперше експонувалася у 2019 р.

Один з розділів книги називається «Поети Полтавщини про бій під Крутами».  «Український романс»  нашої землячки, поетки Ганни Дениско вже покладено на музику та можна послухати за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=YFOApqdrEv0.

Збірник «Герої Крут і Полтавщина»  тепер є у нашій бібліотеці.

Для користувачів нашої книгозбірні бібліотекарі представили книжкову виставку «Немає для мужніх смерті – одвічно сяють їх зірки» з фондів відділу організації та використання єдиного бібліотечного фонду та бібліотеки – філіалу № 5.


Немає коментарів:

Дописати коментар