За давньою традицією належне різдвяне святкування починається ввечері напередодні Різдва. Вечір цей називається Святвечором або ж Надвечір’ям Різдва Христового, що припадає на 6 січня. Це одне із найважливіших родинних свят, коли кожна сім’я створює в оселі атмосферу затишку, достатку та злагоди.
Здавна до свят господині ретельно прибирали в хатах, обов’язково намагалися придбати новий одяг для всіх членів родини та купити новий посуд. Згідно з християнськими традиціями, готували дванадцять свят вечірніх страв – на честь дванадцяти апостолів. Господиня варила узвар, горох, квасолю, гречану кашу, смажила капусту, рибу, ліпила вареники, тушкувала картоплю та гриби, робила голубці, пекла коржі з маком. Обов’язкова страва – кутя з товченої пшениці з медом, що символізує родючість і достаток. Стіл повинен бути пісний : без м’яса, молока, яєць і жиру. Також обов’язково на святковому столі мали бути свічка, сіль і часник. Діти через вікно уважно дивилися на небо: чи не зійшла вже вечірня зоря, що має сповістити всім людям про велике чудо – народження Сина Божого.
Свята вечеря – спільна трапеза всього роду. Зазвичай за столом збиралися вся рідня. Діти носили вечерю до близьких родичів: онуки – до баби і діда, племінники – до тітки і дядька, хрещеники – до хрещених батьків. Наступного дня, на свято Різдва, йшли до церкви.
Різдво Христове – одне із найурочистіших, світлих, поважних християнських свят, і в той же час тепле, родинне, в якому переплітаються християнство і народні традиції.
7 січня відбулася найвеличніша для всіх християн подія – народження Ісуса Христа у Віфлеємі. Він був посланий Богом на землю задля спокути гріхів людства і його спасіння. Отже, це - День народження Сина Божого, початок нового відліку часу, нової ери.
У цей день, повернувшись із церкви після урочистого богослужіння, починають розговлятися. Крім традиційних куті й узвару – символу святої води, очищення тіла і душі – на стіл ставлять млинці, страви з капусти, гороху і риби, окорок, буженину, домашню ковбасу, смажену птицю, пиріжки і пряники.
Різдвяні свята – це ще й нагода колядувати. Вважається, що колядники приносять господарям щастя, тому їх чекали в кожній оселі і обов’язково обдаровували різноманітними ласощами. Головні різдвяні гостинці – солодкі медові і макові пряники, вергуни, бублики.
З 7 січня розпочинаються Святки, котрі продовжуються до Старого Нового року. Впродовж цих днів прийнято ставити на стіл велику кількість різноманітних страв, рецепти приготування яких ви можете знайти в книгах та періодиці бібліотеки-філіалу № 5.
Немає коментарів:
Дописати коментар