понеділок, 6 березня 2023 р.

Пам`яті першого космонавта незалежної України присвячується

Продовжуємо публікацію кореспонденцій нашої постійної дописувачки Оксани Кравченко із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Я познайомилася із першим космонавтом незалежної України, коли він був у 1998 року в  Полтаві  і завітав до Полтавського військового  училища зв`язку, де тоді працювала у відділі виховної роботи. От півдня його перебування  на гостинах у військових  його супроводжувала. І радісно, що полтавці згадали про таку непересічну особистість, героїчну людину і душу просту та щиру у спілкуванні.

Леонід Костянтинович Каденюк, український льотчик-випробувач 1-го класу, політичний діяч, генерал-майор авіації, перший і єдиний астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання (2002—2006 рр.), Народний Посол України, Герой України (1997 р.), кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (2011 р.), кавалер ордена «За мужність» (1998 р.). Почесний громадянин міста Чернівці. Генерал-майор Збройних Сил України, Президент Аерокосмічного товариства України, радник Прем'єр-міністра України та Голови Державного космічного агентства України, радник та помічник Президента України з питань авіації і космонавтики. Почесний доктор Чернівецького Національного університету імені Ю. Федьковича. Удостоєний медалі «За космічний політ» (1997 р.).Він є автором 5 наукових праць.

«Взагалі космонавт Леонід Каденюк  4 рази побував у нашому місті. Відвідав Каденюк і  Миргород та Лубни, Кобеляки та Кременчук» – мовила Ірина Пістоленко на відкритті заходу, присвяченого пам`яті  Леоніда Костянтиновича, куди були запрошені переселенці із Харкова та області, Лисичанська.  Переселенці ознайомилися із  експонатами в  6-ти залах музею та виставками,  що висвітлюють шлях нашого видатного українця в космос. Тут і книги  Л. Каденюка і ,навіть, вирізки із районних газет  90-х років ХХ ст. про його візити у наш край, які вже стали реліквіями, подані у стилізованому вигляді.

28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в родині вчителів народився Леонід Каденюк, перший астронавт незалежної України. Помер 31 січня 2018 року під час традиційної ранкової пробіжки в районі Царського Села в Києві, від серцевого нападу.

Із 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив політ на американському транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії STS-87, проводив досліди із впливом невагомості на вегетацію рослин, про що розповідав нам у далекому травні 1998 року. Завдяки йому в космосі вперше було прозвучав гімн  незалежної України та розгорнуто державний прапор. У 1962 р. Павло Попович, перший космонавт українського походження, заспівав в польоті пісню «Дивлюсь я на небо та й думку гадаю», а через 35 років, завдяки Леоніду Каденюку, який попросив у якості музики для пробудження Гімн України, весь світ слухав наш гімн. Побачив весь світ і наш тризуб. Про це оповіла на лекції у музеї авіації і космонавтики Ірина Пістоленко, доктор історичних наук, завідувач  науково-дослідницького сектору. Цього року йому було б 72 роки, і минає 5 років відтоді, як він пішов за вічну межу.

У житті був надзвичайно скромною людиною, завжди ходив пішки, без охорони, їздив метро чи громадським транспортом. Любив собак, опікувався безпритульними тваринами.  Мав брата-двійнюка Сергія, який помер у 2015 році за аналогічних обставин – під час ранкової пробіжки від ішемічної хвороби серця. У нього було багато ідей і мрій, зокрема він хотів створити Екологічну Конституцію, для захисту Землі.

Від імені переселенців щиро дякую всім співробітника музею за гостинність та вклоняємося низько пані Ірині за лекцію, де поєднані фактичні дані, особисті спостереження і велика любов до космонавтики і першого космонавта незалежної України.

Оксана Кравченко, член НСЖУ та МСПУ


 

Немає коментарів:

Дописати коментар