середу, 8 березня 2023 р.

Берегиня українського роду

Україна. Жінка. Мати… Як багато значать ці слова для кожного з нас. Як глибоко западають у душу. Як гордо ми промовляємо їх. Роль жінки в українській історії надзвичайно велика. У прогресивному поступі України вона завжди займала чільне місце. З часі Трипільської культури жінки української землі стають берегинями роду, незаперечними авторитетами і майстринями у створенні матеріальних і духовних набутків суспільства. А з часів піднесення Київської держави до нас дійшли звістки про перших славних жінок нашого роду. 

Ольга – велика княгиня Київська. Про її походження відомо дуже мало. Але вся її діяльність свідчить про слов’янське походження княгині. Ольга була першою українською правителькою, яка залишила по собі славний слід. Уперше вона з’являється на політичній арені після смерті свого чоловіка князя Ігоря. Протягом 20 років, доки правила Ольга, в державі було мирно і спокійно. Це було в Х столітті, коли в усій Європі кожен володар був насамперед воєначальником. І ось на Київському престолі жінка. Унікальність її змушує прийняти характеристику сучасників Ольги як наймудрішої серед людей. Вся внутрішня діяльність княгині сприяла формуванню в Київській Русі міцного апарату державного правління.  

Кілька століть співали кобзарі та лірники по селах та містах, на битих шляхах і на людних ярмарках народну думу про Марусю Богуславку. Вона вболівала за долю поневолених співвітчизників і прагнула допомогти їм. Пропонуємо вам поезію Ліни Костенко «Чадра Марусі Богуславки». У складній психологічній драматичній життєвій ситуації дума передає патріотизм жінки-полонянки. І в цьому найбільша привабливість її образу. 

Є живі скарби, що передаються від покоління до покоління. До таких належать народні пісні, створені легендарною пісняркою Марусею Чурай. Вона жива в піснях, думах, у легендах. Про неї написано чимало. Хто ж вона, Маруся Чурай? Видатна поетеса, співачка і складачка пісень. Усі свої переживання вона викладала у пісенних рядках. У них і любов, і страждання, і гумор. Усе, що стосується Марусі Чурай, межує з легендою дуже цікавою і захоплюючою. Це дівчина надзвичайної вроди і трагічної долі. Декілька віків ходить пісня Марусі по землі, декілька віків любові подарувала людям ця дівчина. А попереду – вічність, бо велика любов і велика творчість – невмирущі. Перлиною української літератури ХХ століття став історичний роман Ліни Костенко «Маруся Чурай». 

Інтелектуальна поетична інтуїція, глибока ніжність жіночої психіки, сильна творча воля, орлиний політ душі, яка уміє творити в собі образ вищої вільної людини, - оте все склалося в творчості Лесі Українки в одну гармонійну цілість. Славетна українська поетеса та драматург стала втіленням дієвої любові до України та її народу. Тендітна, зовсім ще молода жінка писала античні трагедії і психологічні драми, поеми, вірші та прозу і надзвичайної сили статті. Так. Леся Українка. «Мені судилося жити в дуже тяжку добу – не знаю, чи діжду кращу», - писала Леся Українка майже 120 років тому. 

«Я вибрала долю собі сама». Ліна Костенко – поет у найповнішому, справжньому розумінні цього слова. А це означає, що в неї загострене розуміння краси. Поняття краси стосується всього духовного і матеріального в цьому світі. На принципах краси будується й етична позиція Ліни Костенко. Вона органічно не сприймає зраду, моральну безпринципність, усілякі поступки злу. Історизм її поезії ніколи не був просто фіксуванням певних подій – поетеса завжди будує мости між минулим та сучасним, і навіть майбутнім. Прагне пояснити сьогодення заради прийдешнього. Кожен історичний твір перегукується з близькими поетесі подіями. Часто за образами бачиш її саму. Головне – усвідомити, що живе в Україні Ліна Костенко – поет світової величини. Вона – є. І в дзеркалі її поезії – її Україна. 

На її піснях виросли цілі покоління. Злітали у вись на крилах «Диких гусей», самостверджувалися «Родом прекрасним» і воскресали від Ніниних «Солов’їв»… Ніна Матвієнко – пісенна епоха, унікальне явище в українській культурі. Непересічна жіноча доля. Талант, що, злившись зі своїм народом, розділив його історію. Співачку знає і любить великий світ. Ніна Матвієнко – то сотні і сотні геніальних пісень. Небайдужа, одверто щира, вродлива, закохана, мудра – Ніна сьогодні в пісні, праці, роздумах і надії. Вона – національна співачка за своїм менталітетом, стилем виконання, художнім мисленням, бо душа її налаштована на камертон душі свого співучого народу. 

Жінка є окрасою нашої країни, гордістю та багатством нації. Її врода, розум, талант, ласка і любов надихає чоловіків бути достойними лицарями і коханими. Професіоналізм і витримка, самопожертва в ім’я власної родини, дітей завжди були визначальною рисою жіноцтва. Українка – берегиня домашнього вогнища, надійна підтримка і опора чоловіка, матір захисника Вітчизни. 

А ми залишаємо читачам велике право вибору - про кого та яку книгу читати: всі вони є у фондах бібліотеки-філії № 5.


 

1 коментар:

  1. Які красиві та талановиті українки. Спасибі панянки-бібліотекарі за добрі слова про них. Будьте щасливими панянки-бібліотекарі.

    ВідповістиВидалити