пʼятниця, 18 жовтня 2024 р.

Мужність і відвага крізь покоління

Любов до свого народу, до своєї землі починається зі знання народних традицій, обрядів, звичаїв, зі знання багатої історії нашого народу. Наша рідна Україна – славна і героїчна земля. Оськільки в героїчному найбільше виявляється національний характер народу, його душевна краса, його талант, то такі сторінки історії особливо хвилюють і наповнюють нас гордістю. У минулому українського народу було таке неповторне й легендарне явище, як Запорізька Січ. «Ось вона Січ! Ось те гніздо, звідки вилітають горді й дужі орли. Ось звідки розвивається воля і козацтво…»

четвер, 17 жовтня 2024 р.

Доки кава не охолоне (книжка)

"Якщо ти приносиш людям щастя, коли-небудь це щастя повернеться і до тебе."

Сильна книга.

Сильний фільм.

Раджу настійно прочитати і подивитися історію "Поки кава не охолоне" від представленого автора Тосікадзу Кавагуті.

Книга і фільм відрізняються!

Але обидва хороші і гідні вашого кругозору.

Не те щоб плакала, але це безперечно гарна історія, до якої я ще захочу повернутися, відновити пам'ять і нагадати собі, як все швидкоплинне, треба цінувати життя і людей у них.

вівторок, 15 жовтня 2024 р.

Історія, відображена в костюмі

За кілька останніх десятиліть українці почали виявляти неабияку цікавість до національних традицій, народного мистецтва, етнографічного одягу. Народний одяг – одна із важливих галузей матеріально-духовної, художньої культури народу. Історія народного вбрання приховує багато таємниць… «Українки минулого – як часто ми уявляємо їх у модних шатах», - зазначила  користувачам бібліотеки-філії № 5 науковий співробітник Полтавського краєзнавчого музею Катерина Штепа і приємно вразила аудиторію національним авторським костюмом. 

Думки вслух полтавського волонтера

Продовжуємо публікацію матеріалів із циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади» нашого читача Оксани Кравченко.

Три роки я добровільно опікуюся переселенцями.  У 2022 році було  створено дві команди. Я їх образно назвала: «Ходячі» і «Неходячі».  Були ще у мене  40 переселенців, яких я забезпечувала житлом , завдяки моїм знайомим і мало знайомим.  Це Донецька область, Харківська та Луганська, Суми і Чернігів. Допомагала я й продуктами та ліками, однак в серпні 2022 року, ті, хто надавав таку допомогу, відмовилися це робити. Занадто багато було звертань від моїх переселенців. 

пʼятниця, 11 жовтня 2024 р.

«Солодкі» сторінки історії

Ми всі в житті ласуни, любимо поїсти щось смачненьке, як правило, солодке. Цукерки, тістечка, морозиво дуже смакує кожному. Але ми не завжди задумуємося, що є натуральні солодощі. Це – мед, один із найдавніших і найкорисніших продуктів, який відомий людству.

Коли почалася історія бджільництва - невідомо. Ученими було знайдено бурштин, який налічує 15 мільйонів років. 

«Звучать пісні багаті іменами»

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із пятирічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Концерти артистів Полтавської обласної філармонії завжди є позитивними і душевними. У вересні ми побували на концерті «Звучать пісні багаті іменами», який блискуче показав пісенно-танцювальний ансамбль «Полтава» Полтавської обласної філармонії. 

вівторок, 8 жовтня 2024 р.

Він звав її Сандрою...(книжка)

"- Не подобається! - запально

вигукнула вона, вислизаючи з-за столу і важко дихаючи.

Вигукнула була справді, бо, незважаючи ні на що, все-таки подобався їй цей кремезний полковник, вабив і притягував до себе уважно-задумливий погляд тих незабутніх синіх очей.

Очі, погляд яких почав переслідувати її у снах... очі, в глибинах яких таїлася якась незрозуміла сила, і сила та змушувала її серце завмирати і тремтіти, а думки - безпорадно плутатися."

Нова історія від авторки Дарини Гнатко, особисто для мене подарунок - завжди.

четвер, 3 жовтня 2024 р.

Ім`я , що записане на скрижалях історії

Продовжуємо публікувати матеріали волонтера Оксани Кравченко із багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».
П`ять років тому я прийшла на блог «Бібліомозаїка», завдяки завідуючій бібліотеки-філії № 5 Ірині Бочковій, яка запросила мене.  Станом на 30 вересня 2024 року  на блозі опубліковано 350 матеріалів. Стільки відгуків було на мої матеріали за ці роки від полтавців, переселенців, передруковували мої публікації  і за кордоном. Дуже вдячна за це всім дописувачам і всім бібліотекарям, а особливо Ірині Михайлівні Бочковій, завідуючій цього закладу культури.

вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Разом ми – сила

До бібліотеки-філії №5 завітали представники ГО "Полтавської обласної організації інвалідів війни, збройних сил, учасників бойових дій  та силових структур" на чолі із заступником Голови Правління  Іваном Якушевим, щоб привітати бібліотекарів з професійним святом Всеукраїнським Днем бібліотек та подякували працівникам за тісну співпрацю і допомогу у сприянні матеріально-технічного забезпеченні військових. А колектив книгарні запевнив, що і надалі буде робити посильний вклад до наближення Перемоги.