пʼятницю, 25 листопада 2022 р.

Казкотерапія по-полтавськи

Продовжуємо публікацію матеріалів Оксани Кравченко у циклі «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Казкотерапія існує з давніх часів. Можливо, тоді цей метод не розглядався як спосіб лікувального впливу, але міфи, легенди, народні казки завжди несли певний зміст, послання, вирішення тієї чи іншої проблеми, розуміння про існування добра і зла.

Основний принцип казкотерапії  – цілісний розвиток особистості, турбота про душу, зцілення казкою. Наш земляк В. Сухомлинський вважав, що знайомі з дитинства казки на все життя відкладають у серці «зернятка людяності, з яких складається совість». Казкотерапія слугує зняттю напруги, із-за накопичення якого з’являються психосоматичні розлади. Актори Полтавського академічного театру ляльок поставили казку за допомогою ляльок. Психологи для проведення казкотерапії пропонують використовувати народні казки, які дозволяють передати людині життєвий досвід. Прикладами психологічних казок як для дорослих, так і для літніх людей можуть служити: «Курочка ряба»; «Колобок»; «По щучому велінню»; «Казка про молодильні яблука й живу воду». Ми вже подивилися «Колобок» у жовтні 2022 року та зрозуміли, що в ній так багато філософії…

Сьогодні дорослі вдруге спробували відчути себе дітьми на занятті  у проєкті «Казочка»і стали радісними від того. Хтось називає це магією, а хтось – закономірною реакцією людської психіки, але ті переселенці, хто провели над собою подібний експеримент, дійсно через півроку- рік почнуть помічати, що казка стає реальністю. Можна поставитись до цього скептично, а можна спробувати, і подивитись, що з цього вийде. Вибір за вами, шановні  читачі блогу «Бібліомозаїка». Дякуємо Марфі Буторіній ,Актрисі Полтавського академічного обласного театру ляльок, за професіоналізм і любов до глядачів, за щедрість її доброго серця, які сповна 15 людей відчули на занятті. Спасибі , шановнібібліотекарі бібліотеки-філії № 5, що півроку гостинно приймали переселенців і допомагали не лише словом.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

1 коментар:

  1. СПАСИБІ ВСІМ ЗА ГАРНИЙ ПРОЄКТ "КАЗОЧКА", ЯКИЙ ЖИВ У СТІНАХ БІБІЛОТЕКИ № 5 ВСІ 6 МІСЯЦІВ І РАДУВАВ НАС УСІХ.

    ВідповістиВидалити