пʼятницю, 10 березня 2023 р.

«Категорія любові в житті Володимира Короленка»

Продовжуємо публікацію інформацій волонтера Оксани Кравченко із  багаторічного циклу «Моя Полтава – мої роки і спогади».

Таку назву мала бесіда у музеї письменника, яку майстерно провела нещодавно для переселенців із Харкова та Лисичанська  Леся Головко, науковий співробітник цього музею у рамках проєкту «Духовна Полтава». 

Володимир Короленко познайомився із майбутньою дружиною, коли їй було 20 років, а йому виповнилося 22 роки, відразу відмітив її сірі очі та русяву косу. Проте сором`язливість призвела до тоог, що не проявляв активності і вона сама першою підійшла до нього, привіталася і назвала своє ім`я. Так розпочалася дружба двох студентів, яка пройшла випробовування часом, бо зустрічалися вони 10 років, також заслання, бо обоє побували в ньому за революційну діяльність. Подружжя дуже рідко сварилося. У 32 роки Володимир Галактіонович став батьком, а після 60 років  – дідусем. Як змінила онука життя журналіста та письменника розповіла пані Леся, а ще про те як він висилав дружині та донькам засушені в книгах квіти, про миття голівок доньок дощовою водою і багато інших речей, які розкрили нам Короленка з іншого боку, невідомого широкому загалу. За що ми дуже вдячні пані Лесі.

Оксана Кравченко член НСЖУ та МСПУ


 

2 коментарі:

  1. Спасибі Лесі Головко за чудову розповідь, Оксані Кравченко за її висвітлення, а блогу "Бібліомозаїка"бажаємо багато років життя!

    ВідповістиВидалити